onEscapee - Action / Adventure για PC

Το καλοκαιρινό bazzaar δωρεάν παιχνιδιών συνεχίζεται αμείωτο. Αυτή τη φορά με τον επάξιο συνεχιστή του Flashback, onEscapee. Η ουγγρική Invictus Team μπορεί να εξέδωσε μόλις ένα παιχνίδι στην Amiga αλλά αυτό έμελλε να σφραγίσει τα Χριστούγεννα του 1997.


Κερδίζοντας αναρίθμητα βραβεία, το onEscapee ήταν ένα από τα λίγα Amiga CD για την 1200άρα που άξιζε να αγοράσεις. Διαθέτωντας υποστήριξη RTG και περισσότερα από 120mb γραφικών και μουσικής (χωρίς καν να υπολογίζουμε τα FMVs), αυτό το action/adventure puzzle όχι μόνο βάδισε στα χνάρια του πνευματικού προκατόχου του αλλά σε αρκετά σημεία το ξεπέρασε.

Εκδόθηκε υπό την αιγίδα της βρετανικής Sadness Software η οποία δοκίμασε την τύχη της στην καταρρέουσα αγορά της Amiga - και πρόλαβε να εκδώσει ακόμα ένα παιχνίδι (Foundation) λίγους μήνες αργότερα - πριν χαθεί οριστικά στη λήθη του χρόνου.

Αρκετά όμως με τον πρόλογο: είστε ο ο Daniel White, μόλις αποδράσατε από τους εξωγήινους απαγωγείς σας, σε έναν άγνωστο, φουτουριστικό πλανήτη. Τα απόκοσμα πλάσματα βρίσκονται διαρκώς στο κατόπι σας και εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς να ανακαλύψετε τι έχει συμβεί και αρκετοί υγιείς άνθρωποι είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται λίγους μήνες πρωτύτερα, τι πραγματικά θέλουν οι εξωγήινοι από εμάς, πόσο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος τα αγροτεμάχια;

Μέσα από 7 κυρίως επίπεδα, καταιγιστική δράση, γρίφους και ένα αντιφατικό τέλος που ξεπήδησε ιστορίες συνομωσίας της εποχής για πιθανά “πολλαπλά φινάλε”, ο ήρωάς μας προσπαθεί να φτάσει στη λύτρωση.

Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι συνήθως 5 - 7 ώρες. Το gameplay είναι παρόμοιο του Flashback. Στην Amiga τα γραφικά ήταν vector και στο PC εκδόθηκε σε ανάλυση 640x480 Hi - Color. Η έκδοση για PC ήρθε τον Δεκέμβρη του 2004 και ήταν δωρεάν, ωστόσο από το 2009 κι έπειτα το παιχνίδι έπαψε να εμφανίζεται στο επίσημο site της Invictus, πιθανόν λόγο της κυκλοφορίας του για Apple TV. Η έκδοση για Amiga περιλήφθηκε αρχικά δωρεάν στο πακέτο AmigaSYS. Ωστόσο, η έκδοση που κυκλοφόρησε εκείνη την εποχή για PC περιέχει ασυμβατότητες με μοντέρνα συστήματα (υποστηρίζει έως Windows 2003). Το RETROPLANET κατάφερε να εντοπίσει και να σας προσφέρει όμως μία πλήρως υποστηριζόμενη έκδοση (το παιχνίδι δοκιμάστηκε σε Intel i5 Windows 7 64bit με ευρεία οθόνη και έτρεξε κανονικά), την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ. Το link θα παραμείνει ενεργό όσο το δυνατόν περισσότερο, χωρίς όμως να εγγυόμαστε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Μπορείτε να δείτε το longlay εδώ ή αν είστε εντελώς old school τύπος, μπορείτε να διαβάσετε την λύση του εδώ.

Κατά την άποψη του γράφοντος, το onEscapee είναι ένα από τα κορυφαία παιχνίδια του είδους: διατηρεί μία απαράμιλλη ισορροπία μεταξύ γρίφων και δράσης σε ένα μελαγχολικό και πνιγερό σκηνικό με την κατάλληλη μουσική επένδυση και ηχητικά εφέ. Αν δεν το είχατε τερματίσει τότε, είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να το πράξετε τώρα που το καλοκαιράκι ακόμα κρατάει.

Στέφανος Καρούσος

Φιλικά sites