Κατεβάστε δωρεάν το ανανεωμένο Dune 2000

Αυτός που ελέγχει το spice ελέγχει τον γαλαξία. Ο Αυτοκράτορας έχει ορίσει μία πρόκληση για κάθε έναν από τους τρεις μεγαλύτερους Οίκους, όποιος συλλέξει το περισσότερο ελέγχει τους αμμόλοφους. Χωρίς προκαθορισμένες περιοχές και κανόνες εμπλοκής, εξαρτάται από κάθε Οίκο ξεχωριστά να εξοντώσει τον ανταγωνισμό και να αποκτήσει τον έλεγχο του πλανήτη.


Αν τα παραπάνω λόγια σας προκαλούν ρίγος, τότε ετοιμαστείτε να ξυπνήσετε εν μέσω θέρους μερικές από τις ομορφότερες αναμνήσεις των 90s. Αρχικά, το Dune 2 (1992) δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις. Υπήρξε ο "παππούς" των μοντέρων RTS, με το οποίο η Westwood έθεσε τις βάσεις για την μετέπειτα εξέλιξη του είδους και την τεράστια επιτυχία που γνώρισε η σειρά Command and Conquer.

Εν συντομία, στη σειρά του Dune μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τρεις στρατούς (Οίκους) με κάθε έναν να έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά και μονάδες. Οι ευγενικοί Atreides διατηρούν το προβάδισμα στον αέρα με τα ορνιθόπτερά τους, οι αιμοβόροι Harkonnen έχουν τις πιο ισχυρές επίγειες μονάδες (αλλά και τις ακριβότερες), ενώ οι μυστηριώδεις Ordos παρότι εμφανίζονται πιο αδύναμοι, διαθέτουν αρκετά ικανό οπλοστάσιο για να κάνουν τη ζημιά και στους δύο.

Μόλις 6 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, η Westwood κυκλοφόρησε το ημι-remake του, με την ονομασία Dune 2000. Το σενάριο ήταν σχετικά διαφοροποιημένο αλλά το κυρίως στόρυ παρέμενε το ίδιο. Επίσης ακολουθούσε τη μόδα της εποχής που επέτασσε FMV cutscenes κάθε τρεις και λίγο. Πρακτικά ήταν το πρώτο remake παιχνιδιού το οποίο έπιασα στα χέρια μου και σίγουρα ήταν μία βελτίωση έναντι του προκατόχου του (ειδικά στα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως λεπτομέρειες γραφικών, υποστηριζόμενη ανάλυση της οθόνης, ποιότητα ήχου, υποστήριξη δικτύου) ενώ το gameplay παρέμενε το ίδιο. Από την άλλη, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο μιας και πολλοί το θεώρησαν τότε ως "ξαναζεσταμένο φαγητό".

Για όσους έχουν παίξει και τερματίσει είτε το Dune 2 είτε το Dune 2000 σίγουρα θα τους έχουν μείνει στη μνήμη οι επικές αναμετρήσεις στα τελευταία επίπεδα κάθε Οίκου πριν την τελική επικράτηση στον πλανήτη Arrakis. Αυτές οι μάχες, μπορούσαν να ξεπεράσουν άνετα την τρίωρη διάρκεια κατά την οποία τις 2 ώρες και 45 λεπτά βρισκόσασταν σε φάση αμυνόμενου μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και το τελευταίο τέταρτο όπου ξεκινούσατε ένα μεγαλοπρεπές ντου με ό,τι μονάδες είχατε διαθέσιμες. Το να βλέπεις τα τανκς σου να καβαλάνε τα αντίπαλα τείχη μετά από μία εξαντλητική αναμέτρηση ήταν η μεγαλύτερη ηθική ανταμοιβή και το έναυσμα για να πεις στη μία το πρωί: Ας παίξω έναν χάρτη ακόμα.

Η κοινότητα γύρω από το Dune ανέκαθεν υπήρξε δραστήρια ωστόσο μόλις τα τελευταία χρόνια βρέθηκε τρόπος να εγκατασταθεί το παιχνίδι σε σύγχρονα μηχανήματα και λειτουργικά - και με την έκδοση GruntMods, το παιχνίδι διατίθεται εντελώς δωρεάν. Κατά την εγκατάσταση θα σας ζητηθεί εάν θέλετε ή όχι να κατεβάσετε για τα cutscenes (έξτρα μέγεθος ~500mb).

Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει ένα σκασμό βελτιώσεις όπως υποστήριξη wide screen, HD αναλύσεις, internet multiplayer με lobby και chat, νέα μουσικά κομμάτια, νέα campaign για να αναλάβετε τον ρόλο των μισθοφόρων και νέο mode όπου αντιμετωπίζετε αντίπαλες ορδές ως την τελική σας πτώση (Survival).

Παρότι είναι μία ώριμη προσπάθεια 3 ετών, έρχεται με κάποιες - μικρές – παραχωρήσεις: τα FMVs δεν είναι σίγουρο ότι θα σας παίξουν fullscreen, η HD ανάλυση δεν κάνει scalling τις μονάδες με αποτέλεσμα να θέλετε μικροσπόπιο για να τις καθοδηγήσετε (προτείνεται να θέσετε ανάλυση maximum 800x600 για να αισθάνεστε πιο άνετα), ενώ τέλος ένα ενοχλητικό flickering της οθόνης ίσως να σας εμφανιστεί. Κάποια από τα παραπάνω μικροπροβληματάκια εξαρτώνται όμως αποκλειστικά από τα specs του συστήματός σας, οπότε προχωρήστε σε μία δοκιμή για να βεβαιωθείτε σχετικά με την ομαλότητά του. Επίσης, πειραματιστείτε λίγο με τις αρχικές ρυθμίσεις του launcher, στο σύστημα δοκιμής το παιχνίδι έτρεξε καλύτερα με ενεργοποιημένα το DX.

Όπως και να έχει, τα νέα είναι σίγουρα καλοδεχούμενα και αναμφισβήτητα θα χαροποιήσουν τους απανταχού fans. Ποιος θα το πίστευε άλλωστε ότι εν έτη 2016 θα υπήρχε lobby με διαρκώς συνδεδεμένους παίχτες για online αναμετρήσεις;

Αρπάξτε το ποντίκι σας λοιπόν και ετοιμαστείτε να ξαναλιώσετε ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά RTS όλων των εποχών!

Atreides out - Στέφανος Καρούσος

Φιλικά sites