AmiCamp v. 2

AmiCamp Logo

Έπεράσαμε όμορφα, όμορφα, όμορφα!


Web Review


Τέλη του Ιουνίου, είχαμε την χαρά και την τιμή να λάβουμε μέρος στο δεύτερο AmiCamp το οποίο συνδιοργανώθηκε ξανά από τον Γιώργο “Walkero” Σωκιανό και Σπύρο “Spyro” (τι πρωτότυπο!) Καχριμάνη στον πολυχώρο του Foundation, φέροντας τη σφραγίδα του Amiga.gr.

Αυτή τη φορά αποφασίσαμε, ως RETRO PLANET, να συμμετάσχουμε μαζικότερα. Λίγο το γεγονός ότι διαπιστώσαμε μία ιδιαίτερη δυναμική να δημιουργείται ήδη από το 1ο AmiCamp (Review RP Τ. 3), λίγο το γεγονός ότι τότε πολλά “εξωτικά” μηχανήματα βρίσκονταν στα pits είτε οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν να παραβρεθούν και να τα υποστηρίξουν πλήρως, μας είχε αφήσει μία αίσθηση ανολοκλήρωτης δουλειάς.

Αυτή τη φορά λοιπόν ήμασταν αποφασισμένοι να δικαιώσουμε τους εαυτούς μας και να προβάλλουμε ολόκληρη την γκάμα των Amiga NG - και όχι μόνο - στην πλήρη δόξα τους!

Πάνω όλα το fair play μεταξύ του Γιώργου και του Κωστή

Για όσους δεν γνωρίζουν, το AmiCamp είναι μία συγκέντρωση χρηστών Amiga που σκοπό έχει να προβάλει και να προάγει την χρήση Amiga NG συστημάτων. Ορμώμενοι από το πλούσιο παρελθόν μας και κοιτάζοντας μπροστά στις τεχνολογικές εξελίξεις, παρουσιάζονται μηχανήματα στο ευρύτερο κοινό και δίνεται η ευκαιρία γνωριμίας με λειτουργικά όπως το AmigaOS4, MorphOS, AROS κ.ά, για να μάθει ο απλός ή παλαίμαχος Amiga user τι μπορούν να του προσφέρουν και πώς να τα εκμεταλλευτεί στο έπακρο.

Ας μην χρονοτριβούμε άλλο λοιπόν, ποιοι εκθέτες παραβρεθήκαμε και με τι συστήματα; Ο Παναγιώτης “Dony” Πλεμμένος αποφάσισε να μας εισάγει βαθύτερα στον κόσμο της εξομοίωσης, φέρνοντας ένα Intel based Mac Cube που φορούσε ένα ClassicWB και είχε μία παραμετροποιημένη Windows boot sequence ώστε να φορτώνει απευθείας την τελευταία έκδοση του WinUAE, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον χρήστη ούτε να χρειάζεται να επέμβει αυτός με κάποιον τρόπο. Παράλληλα, επί δύο ημέρες, βοήθησε να στηθούν αρκετά μηχανήματα, επιδεικνύοντας τις γνώσεις τους γύρω από classic Amiga hardware. Στα δύο 24ωρα που τον έζησα από κοντά, πρέπει να κάπνισε τουλάχιστον τη μισή ετήσια παραγωγή Old Holborn. Όταν δεν κρατούσε ένα στριφτό στο χέρι, τον έβρισκες να ψάχνει εναγωνίως ένα Tomahawk ή Pac Man για προσπαθήσει να σπάσει το ένα ρεκόρ με τα το άλλο στο Highschore του Battle Squadron.

Ο Νίκος “npanag” Παναγιωτόπουλος, προσήλθε με δύο μηχανήματα, ενώ κατά την πρώτη ημέρα του show, μου εκμυστηρεύτηκε ότι σκεφτόταν να φέρει ακόμα ένα την Κυριακή το πρωί. Τον κοίταξα με απορημένο βλέμμα, σαν να φώναζα από μέσα μου: είσαι καλά, άνθρωπέ μου; Ευτυχώς για τον ίδιο και το κουβάλημα που θα έπρεπε να κάνει αργότερα, δεν έκανε πράξη την… απειλή του! Πάντως, τα μηχανήματα που έστησε, τράβηξαν τα βλέμματα όλων των παρευρισκομένων. Από την μία είχαμε ένα Intel based mITX σύστημα, σε ίδιο κουτί με εκείνο που είχε χρησιμοποιήσει κάποτε η Commodore USA να τρέχει ICAROS και ένα Raspberry Pi μέσα σε Fuse case να τρέχει πότε AEROS (AROS Linux hybrid) και πότε RiscOS. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το δεύτερο ήταν αυτό που προκάλεσε τα πιο θετικά σχόλια αφού έδειχνε να βρίσκεται ένα βήμα παραπάνω από το AEROS, διαθέτοντας μεγαλύτερη γκάμα επιλογών στα προγράμματα και πιο άμεσα ανταποκρινόμενο GUI, χωρίς lag ή καθυστερήσεις.

Ο υπεύθυνος ύλης - Dony - δείχνει ιδιαίτερα χαρούμενος στο demo playign του Intel Μac Cube με WinUAE

Η αυτού μεγαλοιώτης μου, επέδειξε το διαμάντι του στέμματος της συλλογής μου: το πουσαρισμένο PowerMac να τρέχει MorphOS 3.6. Αυτή τη φορά το MorphOS έλαμψε καθώς παρουσιαζόταν η εκτεταμένη συλλογή software και games. Επιγραμματικά υπήρξε η πρώτη δημόσια επίδειξη του SoundBankster (μουσικό πρόγραμμα με dual sound output και υποστήριξη usb μεικτών για να νιώσετε ο DJ της βραδιάς), ο OWB 1.23 έτρεχε απροβλημάτιστα Youtube (fullscreen και embedded) και Gmal ενώ ένα σωρό εξομοιώσεις έτρεχαν αψεγάδιαστα (Sega Master System Genesis Plus, Nintendo SNES9x, Mame , E-UAE). Ταυτόχρονα ο driver της R300 έδειξε τα δόντια της στο gameplay του Alien Vs. Predator έχοντας ένα εκπληκτικό framerate ακόμα και στις πιο υψηλές αναλύσεις.

Φυσικά δεν γίνεται να παραλείψουμε τους οικοδεσπότες μας! Ο Γιώργος, με την X1000 έκλεψε την παράσταση, καθώς μαγνήτισε τους περισσότερους επισκέπτες αφού η δύναμη του AmigaOS logo ακόμα στο backdrop είναι προφανώς αδιαμφισβήτητη! Η τιμή της όμως παραμένει δυστυχώς αλμυρή, για το μέσο ελληνικό πορτοφόλι αυτής της εποχής. Πάντως η αίσθηση του AmigaOS4 πάνω σε έναν τόσο γρήγορο επεξεργαστή είναι μοναδική και όσο περνάει ο καιρός, το λειτουργικό και τα προγράμματα που το συνοδεύουν δείχνουν όλο και πιο ώριμα. Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουμε σε live coding δείχνοντας μας, πόσο χρήσιμο εργαλείο μπορεί να αποδειχθεί η X1000, συνδυάζοντας το παιχνίδι με την απόκτηση γνώσεων. Ο Γιώργος πάντως δεν σταμάτησε εκεί, αφού συντροφιά στην X1000 έκανε και μία αναβαθμισμένη A1200 γεμάτη με WHDLoad gaming. Ομοίως και ο έταιρος οικοδεσπότης, Σπύρος μας καλωσόρισε με μία 1200άρα στημένη ειδικά για WHDLoad gaming!

Τέλος, ειδικά μνεία να κάνουμε στον Plouf και τον Γιάννη, που παραβρέθηκαν με ένα MorphOS Mac Mini και μία OS4 A1 X500 αντίστοιχα.

RiscOS on RPI από Npanag

Αυτή τη φορά δεν είχαμε παρουσιάσεις εφαρμογών σε βιντεοπροβολέα, όπως στον 1ο AmiCamp, αλλά επιλέξαμε να αφήσουμε τους παρευρισκόμενους να πλησιάσουν κατευθείαν τα μηχανήματα που τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον και να συζητήσουν με τους κατόχους τους. Πάντως, ο Tsak, δεν παρέλειψε να μας επιδείξει την τελευταία έκδοση του Chaos Guns (Preview RP Τ. 4) στην οποία είναι ο βασικός γραφίστας και σχεδιαστής, ζωντανά και να μας αναλύσει τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει η ομάδα ανάπτυξης έως σήμερα.

Πως κύλησαν οι μέρες; Με αρκετό γέλιο, φαγητό, πειράγματα και τουρνουά Sensible! Οι μεσημεριανές ραστώνες έγιναν πλέον έθιμο μαζί με τις λάθος παραγγελίες στις πλησιέστερες σουβλακερί! Χώρια που δεν υπάρχει πιο διασκεδαστικό γεγονός από το να βλέπεις τον Νίκο να ιδρώνει για να σκοράρει ένα τέρμα στο swos!

Κλείνω με μία κουβέντα του Γιώργου, ο οποίος μου μετέφερε την άποψη ότι το AmiCamp, ως 1η έκθεση ήταν επιτυχημένη μιας και κατάφερε να δημιουργήσει έναν έστω και έναν χρήστη NG. Αυτή τη φορά, γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι τουλάχιστον ήδη δύο νέοι χρήστες ήδη έχουν στήσει τα NG μηχανήματά τους, αυξάνοντας την κοινότητα διαρκώς, μέρα με την ημέρα. Δεν θα μπορούσα να μην συμφωνήσω πλήρως μαζί του και να ευχηθώ το AmiCamp να εξελιχθεί σε μόνιμο θεσμό επί εξαμηνιαίας βάσης, όπως είναι τώρα, ή ακόμα και πιο συχνής. Άλλωστε υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να μοιράζεσαι στιγμές του hobby σου ανάμεσα σε … ομοιοπαθούντες;

Τέλος, να ευχαριστήσω προσωπικά όσους έκαναν τον κόπο να παραβρεθούν εκεί, έστω και για λίγο. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά η προσέλευση ήταν περισσότερο αθρόα ενώ ο κόσμος παρέμεινε για περισσότερη ώρα. Μακάρι από την επόμενη φορά, χρήστες με γνώση και μεράκι να βρουν τον τρόπο και να παρουσιάσουν κι αυτοί μηχανήματα από τις δικές τους συλλογές και να απαντήσουν σε ερωτήσει. Η κοινότητα χρειάζεται κάθε έναν από εμάς, από εσάς, για να παραμείνει δυνατή και να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

Το RetroPlanet από την σκοπιά του θα συνεχίσει να συνεισφέρει προς το σκοπό αυτό, με κάθε μέσο!

Φιλικά sites